Csokigyártás

Már korábban írtam arról, hogy milyen márkájú, minőségű csokival dolgozom, most arról szeretnék írni hogy milyen jellegűek a töltelékek, milyen formákat használok, illetve a kis gépemet is szeretném megmutatni, mert ilyet már itthon is lehet kapni és nagyon hasznos csokikészítéskor:)

A töltelékek...

Mindegyik kis golyó lágy, krémes és folyós csokoládékrémet tartalmaz. A krém attól olyan krémes és selymes, hogy tejszínnel készül. Emiatt csak 3-4 hétig őrzi meg a minőségét, de ennyi ideig úgysem maradnak életben, mert az ember úgy sem tud ellenállni :D A leggyakrabban használt töltelékem a ganache krém. Ennek számos receptvariációját próbáltam mire sikerült megtalálni a legjobbat, az eredetit.


A formák
Annyira klassz hogy már számos webáruház és üzlet létezik, ahol magánszemélyek is bátran vásárolhatnak bonbon kiöntőformákat. A jó minőségű formáknak azonban eléggé borsos áruk van, de megéri. Sajnos ha rosszat veszünk beleszakadhat a csoki, kárba vész a munkánk meg a csokoládé is pláne ha valami drágább, jó minőségűt használtunk sőt az egész kedvünket is elveheti. A legelterjedtebbek a szilikonos formák, amiknek állaga olyan mint a muffin sütőké. Ezekből könnyedén kipattinthatóak a csokik, ráadásul a tisztítása is egyszerű ha nagyon összecsokiznánk.

 

Az "örök darab" formák a polikarbonátok. Ha megfelelően bánunk velük és nem karcoljuk össze a forma belsejét, (ami lehetetlen) akkor szinte életünk végéig velünk tartanak ezek az ütésálló formák. Kicsit hangosabban jön ki belőle a csoki mint a hagyományos szilikonból de én ezt a fajtát valamiért jobban kedvelem.És nem utolsó sorban vannak még a kis műanyag kiöntőformák, amikből sokszor igazán egyedi darabokat kaphatunk, de ezek semmiféleképp nem használhatók fel nagyüzemi munkára. Sajnos gyengébbek, könnyen eltörnek, behorpadhatnak. Ennek ellenére nagyon kedvelem mert tényleg vannak különleges kis formák. Ezekkel a formákkal több vicces történtünk is van:) Egyikük a mosogatógép áldozata lett a másik pedig egy nagy rendelés áldozata lett, amikor is 2 kg kávébabszemet kellett legyártani egy 5 dkg-os formával. már csak 15 dkg volt hátra de már nem bírta tovább , elrepedt, majd véglegesen megadva magát eltört.
Nem dobtam ki mert hősiesen küzdött:)


A csokiolvasztó

Nagyon nagy segítséget nyújt ez a csokimelegítő. A vízgőz fölött sokkal nehezebb megtartani a tökéletes hőfokot. Ha egy kicsit is belemélyedtünk a csoki világába tudhatjuk, hogy ahhoz hogy a csoki szép fényes legyen temperálni kell. Röviden fel kell melegíteni le kell hűteni és újra fel kell melegíteni:) Nem szeretnék hosszú monológba kezdeni hiszen ha valakit igazán érdekel a csokoládékészítés az utánajár, illetve tőlem is bármikor lehet segítséget kérni.
A lényeg hogy ezt a kis gépet lehet kapni magyarországon is 4-5000 Ft körül van ráadásul formákat is adnak hozzá. Azért oda kell figyelni , mert itt is túl lehet lépni a hőfokot. Nekem van hőmérőm így eleinte méregettem de ma már ránézésre is látom mikor jó a csoki, mert a sűrűségéből megállapítható. A szem tehát nagyon fontos ebben a műfajban:)
Én kezdetben az egy részes kis sárgával kezdtem, ma már van egy kétrészesem is amit Amerikából a "féltesóm" küldött, amiért még mindig nagyon nagy hálával tartozom!!!!!